Pijn verzachten met VR-macy en VRiendje

Niet verdoofd zijn en toch geen pijn voelen. Dat kan als de hersenen worden afgeleid met virtual reality (VR). Ook is het met VR mogelijk om vanuit het ziekenhuisbed belangrijke levensgebeurtenissen mee te beleven. Het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis ziet de mooie resultaten van VR al enkele jaren in de praktijk. Projectleider Bianca Habing heeft de wens om een uitleenpunt voor VR-brillen te creëren voor het hele Martini Ziekenhuis. Zo kunnen meer patiënten hier hun voordeel mee doen. En de opgedane ervaringen kunnen de ontwikkeling van VR verder brengen. Helpt u mee?

Bianca Habing legt uit hoe de VR-bril werkt bij pijn: “Als de patiënten de bril opzetten, worden ze als het ware meegezogen in een andere omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld in een onderwaterwereld of op het strand 360 graden om zich heen kijken. Hierdoor worden ze intens afgeleid van de behandeling en medische omgeving. Uit eerder onderzoek in het Brandwondencentrum weten we dat mensen met behulp van VR comfortabeler verbandwisselingen kunnen ondergaan. Door de afleiding voelen ze de pijn niet of verminderd. Patiënten hebben mogelijk ook minder pijnstilling of rustgevende medicatie nodig tijdens de verbandwisselingen. Daarnaast kan VR ontspanning bieden.”

VRiendje

VR is ook geschikt om het sociale isolement van patiënten te doorbreken. Onder de noemer VRiendje wordt volop geëxperimenteerd met VR-livestreams. Bianca: “Dit betekent dat patiënten die bijvoorbeeld niet bij een bruiloft of begrafenis kunnen zijn, deze toch vanuit het ziekenhuis kunnen meebeleven. Een 360 graden camera wordt gezet op de plaats waar de patiënt normaal gesproken zou zitten. Als de patiënt in zijn ziekenhuisbed de VR-bril opzet, is het net of hij in de andere ruimte is. Beweegt hij zijn hoofd, dan beweegt de camera als het ware mee. Met deze techniek hebben we er ook voor gezorgd dat een patiëntje een ochtend naar school kon. De camera stond op zijn eigen tafeltje in de klas. Hij kon rondkijken in de klas en zijn klasgenoten konden bij hem rondkijken in de ziekenhuiskamer. Dat maakt de terugkeer in de klas ook gemakkelijker. Zijn klasgenoten weten alvast hoe hij eruit ziet en in welke ruimte hij is geweest.”

Onderzoek

Meer ervaring met VR helpt bovendien in het onderzoek. “Wij lopen voorop in het gebruik van VR in de zorg en zijn de mogelijkheden aan het ontdekken”, vertelt Bianca. “Zo onderzoeken we bijvoorbeeld welke beelden het beste werken. In het begin toonden we sneeuw- en ijslandschappen, omdat we dachten dat die koude wereld zou helpen bij de pijn van brandwonden. Inmiddels weten we dat veel meer landschappen goed zijn om te tonen. Ook hebben ontdekt dat het nog beter werkt als er vragen worden gesteld in de beelden. Dat er bijvoorbeeld bij een beeld van de Mount Everest wordt gevraagd hoe hoog deze berg is. Als meer patiënten de VR-bril gebruiken, kunnen we nog meer gegevens verzamelen en het gebruik van VR steeds verder verbeteren.’

Uitleenpunt

Het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis beschikt nu over twee VR-brillen. Inmiddels wordt ook onderzoek gedaan met de VR-bril bij patiënten die een darmonderzoek moeten ondergaan, Bianca gunt eigenlijk meer patiënten de mogelijkheden van VR. “We hopen dat Vrienden van het Martini Ziekenhuis ons financieel kan helpen om meer VR-brillen en een 360 graden camera te huren. Deze komen dan beschikbaar in een uitleenpunt. We willen de brillen niet aanschaffen, omdat de ontwikkelingen in deze technologie zo snel gaan. Als we huren, kunnen we met de tijd meegaan.”

HorusVR Experience

We are a world class & state of the art VR development company, enabling companies worldwide to profit from VR technology. We take Virtual Reality [VR] technology to the next level.

Request@Horus-vr.com